Skolor och utbildningar
Här ger vi plats för skolor, studieförbund och andra keramikutbildningar som kortfattat vill presentera sin verksamhet.
Vill du att din skola eller cirkel ska synas här? – Gör så här
Skriv en kort presentatation av verksamheten på din skola eller i din studiecirkel. Berätta vad ni gör, hur ni jobbar och annat som kan vara av intresse för andra. Bifoga gärna en bild. Skriv kort, tydligt och berättande och använd max 70 ord. (För både text och bild förhåller vi oss rätten att redigera och att använda fritt enligt CC-licens)
E-posta text + bild till: jorgen.stigberg@folkbildning.net

Sörängens folkhögskola
Keramiklinjen på Sörängens folkhögskola vänder sig till dig som vill få en grundläggande keramisk utbildning. Den huvudsakliga inriktningen är brukskeramik och stor vikt läggs vid hantverket.
I utbildningen får du förutom materialkännedom kunskaper i drejning och andra sätt att formge leran. Du får lära dig olika typer av bränningar samt glasyr- och dekortekniker. Linjen ger dig även möjlighet att prova på att fusa och slumpa glas. I kursen ingår också kroki, skulptur, skissteknik, foto och konsthistoria. I vår fina verkstad har du egen plats med egen drejskiva. På utegården har vi tillgång till 2 itagamaugnar och en rakugn.
Läs mer på: rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Keramik

Glimåkra Folkhögskola
Vår Konsthantverkslinje vänder sig till dig som vill utveckla din konstnärliga och hantverksmässiga förmåga inom bild, textil och keramik. Du får grundläggande kunskaper och inspiration att gå vidare. Utbildningen är en god förberedelse för högre studier inom konst, konsthantverk och design.
På kursen Hantverk och skapande kan du kombinera till exempel yrkesarbete med deltidsstudier två dagar per vecka. Du väljer bild/keramik alternativt textil.
Båda kurserna är ettåriga med möjlighet till ett andra fördjupande projektår.
Tyngdpunkten i ämnet keramik ligger på drejning av bruksföremål, men vi arbetar även med skulptering och handformningsteknikerna kavling, ringling och tumning.
Du får kunskaper om glasyrer och dess innehåll och möjlighet att skapa egna spännande glasyrer. Vi arbetar med en mängd olika dekoreringstekniker, alltifrån grundläggande till mer avancerade. Utomhusbränningar, såsom raku, svartbränning och sågspånsbrännning ingår.
Läs mer på: www.glimnet.se
Kontakt:
Glimåkra folkhögskola
Box 115
280 64 Glimåkra
Tel: 044 448 00
E-post: info@glimnet.se
Kursansvarig: ingrid.svantesdotter@folkbildning.net

Kävesta Folkhögskola
Kävestas linje för konst och formgivning är en konstutbildning för dig som har drivet och viljan att utveckla din konstnärliga förmåga. Linjen passar perfekt för dig som siktar på högre studier. Kanske fördjupande folkhögskolestudier, Konstfack, Arktitekthögskolan eller varför inte en urmakarutbildning?
Vi erbjuder en ettårig grundutbildning och ett fördjupande projektår.~Båda utbildningarna ger dig möjligheten att lära dig eller fördjupa grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper i olika konstnärliga utrycksformer, samt utveckla ett konstnärlig förhållningssätt.
Vi arbetar främst med Måleri, Silversmide, Screentryck och Keramik, och experimenterar mycket med de olika teknikerna och materialen. Hur kan de kombineras och påverka varandra?
Kontakta Christina
Telefon: 019-602 49 79
Kävestafolkhögskola
Tel. 019-602 49 50
www.kavesta.fhsk.se
E-post: kavesta.fhsk@folkbildning.net

Edelviks folkhögskola
På vår konstutbildning får du grunderna inom det konstnärliga området. Här ges lika delar keramik, textil och bild, som kompletteras med foto och konsthistoriestudier. I keramikverkstaden arbetar vi med både brukskeramik och skulptur. Du använder olika leror, gips och blandmaterial. Du lär dig grundläggande formningstekniker som tumning, kavling, drejning, skulptur, och att arbeta med gipsformar. Du får kunskaper om olika dekormetoder i engober, under-och påglasyrfärger och glasyrer, och utvecklas genom egna experiment. Vi bränner för det mesta i våra elektriska ugnar. Men här får du också chansen att prova på andra bränningsmetoder som t ex svartbränning och Raku. Tyngdpunkten ligger på de grundläggande kunskaperna, arbetsprocessen och det egna uttrycket.
Konstutbildningen på Edelvik är 1-3 årig. Studierna bedrivs på heltid. På Edelvik finns också en konstverkstad på deltid, med studier två dagar i veckan.
Kontakt:
Edelviks folkhögskola
Skelleftevägen 1 937 32 Burträsk
Telefon: 0914-795 100
E-post: info@edelvik.se

Hellidens folkhögskola
Keramikutbildningar på Hellidens folkhögskola:
Konsthantverk grund
Keramik, textil och silversmide i lika delar under ett år.
Konsthantverk fördjupning keramik
En utbildning för dig som vill fördjupa, förfina och utveckla dina kunskaper i hantverket. Kursen förbereder dig på bästa sätt för att söka högre utbildningar eller för att arbeta i egen verkstad.
Du arbetar i individuellt anpassade projekt där du utvecklar dina färdigheter. I våra vedeldade ugnar får du bränna raku, saltglasyr och klassiska reduktionsglasyrer.
Kontakt:
Hellidens folkhögskola
522 94 Tidaholm
0502-178 00
www.helliden.se

Leksands folkhögskola – Keramisk form
Under utbildningen får du erfarenhet av vad det innebär att arbeta inom olika keramiska tekniker och områden. Vi ger en gedigen grund om materialens möjligheter och begränsningar och du får möjlighet att lära dig olika tekniker för att forma lera, t.ex. dreja, bygga, kavla och gjuta. Du arbetar också med glasyrer, engober och olika bränntekniker. Under sommaren erbjuder vi korta kurser i drejning, dekor och olika bränningstekniker.
Leksands folkhögskola – keramisk form
Kontakt:
Leksands folkhögskola
Besöksadress: Siljegårdsvägen 21
Box 281 793 26 Leksand
Tel. 0247 – 648 00
Epost: info@leksand.fhsk.se

Folkuniversitetet i Lund
På Folkuniversitetet i Lund kan du välja bland ett brett utbud keramikkurser. Varje termin erbjuds flera kvälls- och helgkurser (13 veckor à 3 studietimmar), dagtidskurser på olika nivåer och kurser för föräldrar och barn. Vi har även sommarkurser varje år. Kurserna hålls i vår rymliga och välutrustade keramikverkstad i centrala Lund.
Se http://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Lund/kultur-och-media-i-lund/keramik-och-drejning/ för aktuella kurser.
Kontakt:
Telefon: 046-19 77 00
E-post: kreativt.lund@folkuniversitetet.se

Grebbestads folkhögskola
Grebbestads folkhögskola har en 1-årig keramikutbildning med möjlighet till ett påbyggnadsår. Vi inriktar oss på drejning av bruksföremål. Form och funktion, skulptur, dekor och glasyr ingår. Vi bränner med el, gas och ved, och gör även raku- och svartbränningar. Vi arbetar med uppgifter i projekt, möjligheter finns att arbeta individuellt. Förutom keramik har du färg & form, bild och kroki. Vi lovar dig ett spännande och lärorikt år vid bohuskusten!

Folkuniversitetet Stockholm
Innerstadskurserna ges i vår keramikverkstad på Kungstensgatan 45. Verkstan är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober.
Kurserna i Gustavsberg ges i Gamla Porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn. Där har vi sex drejskivor. Alla våra lärare har stor erfarenhet och gedigen utbildning. Kurser hålls i allt från helgkurser, kvällskurser samt intensivkurser. Allmänna keramikkurser och drejkurser samt fortsättningskurser.
Folkuniversitetet, Box 6901, 102 39 Stockholm
Besöksadress: Kungstensgatan 45, 113 59 Stockholm
Telefon: 08-789 41 63

Eskilstuna Folkhögskola
Presentation av hur vi jobbar på vår skola Eskilstuna Folkhögskola
Raku som formspråk
Vi jobbar under ett år där vi ses 8 helger under året.
Vi jobbar med egna former, givna och uppgifter, gipsformer, föreläsningar och provbränningar.
Vi skissar, dokumenterar, eleven får en rakubok som inspirationskälla. Vi tar in olika gästlärare I kursen ingår 3 bränningar. Under avslutningen har vi en utställning i vårt galleri.
Vi har även en kortkurser i Naked Raku Den är på 5 dagar under ett läsår. Där jobbar vi bara med naked raku Bränningar och där bygger vi på egna former.

Mullsjö Folkhögskola
På Mullsjö Folkhögskola har vi olika typer av keramik verksamhet.
Keramikskolan på 1-2 år ger en bred keramisk grundutbildning med möjlighet till fördjupning.
Distanskurs som löper över en termin, med tre tematräffar och hemuppgifter där i mellan.
Sommarkurser och helgkurser med olika teknikområden.
Döv-blind-verksamhet
Konstochformåret. Ett konstnärligt fördjupningsår med keramik, bild, foto och textil
Vi är två keramiklärare med olika keramiska specialområden inom drejning, handformning, gipsteknik, dekor och glasyr.

Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö
Vi har flera duktiga keramikledare och många studiecirklar och kurser i vårt utbud. Vi har en stor härlig keramikverkstad och märker att intresset för att arbeta i lera ökar.
Vi vänder oss till barn, ungdomar och vuxna och har kurser i allt från att göra en egen lergök till att prova på avancerad drejning och utveckla sitt formspråk.
Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö
Studieförbundet Vuxenskolan
Bäckgatan 4B, 571 41 Nässjö
direkt: 0380-57 56 04
mobil: 0704-31 39 24
Bild: Lisbeth Brønnum
Andra utbildare

HDK - Högskolan för design och konsthantverk
På avdelningen för keramikkonst på HDK – Högskolan för design och konsthantverk, kan du utforska materialet lera som konstnärligt medium. Med en mångfald studenter, förhållningssätt och influenser är vi en mötesplats där människor, uttryck och idéer utvecklas tillsammans. Som student på keramikkonst har du tillgång till välutrustade verkstäder i centrala Göteborg samt ateljé och vedeldade ugnar på Nääs, 35 km utanför Göteborg.
Kontakt:
HDK – SCHOOL OF DESIGN AND CRAFTS UNIVERSITY OF GOTHENBURG
BOX 131, 405 30 GÖTEBORG
KRISTINELUNDSGATAN 6–8
TEL +46 (0)31 786 00 00 ⁄
WWW.HDK.GU.SE

Capellagården
Capellagården keramikutbildningar utgår ifrån ett konstnärligt och hantverksmässigt förhållningssätt till det keramiska materialet. Undervisningen är upplagd kring teoretiska och praktiska övningar som sedan utvecklas till längre projekt. Vi lägger stor vikt vid samtalet och personlig utveckling. Utbildningen syftar till att ge en god teknisk grund samt ett medvetet förhållningssätt till sitt eget skapande. Vi erbjuder bred handledarkompetens samt välutrustade verkstäder där varje elev får en egen arbetsplats. Utbildningen är ett eller två år.
Kontakt:
Capellagården
Vickleby
386 93 Färjestaden
expedition@capellagarden.se

Nyckelviksskolan
Keramisk form på Nyckelviksskolan är utbildningen för dig som vill arbeta inom formgivning, konst, design, arkitektur och konsthantverk. Du kan efter året fördjupa dig i keramik och glas, men kan även ta dig vidare till skulptur och offentlig gestaltning i stadsrummet. Tillsammans med huvudområdena brukskeramik, keramik som fri konst och keramiken i det offentliga rummet, utgör den konstnärliga träningen i måleri, teckning och skulptur din grund. Utbildningen är ettårig (40 studieveckor) på högskoleförberedande nivå, dagtid och heltid och den är studiemedelsberättigad.
Läs mer på Nyckelviksskolans hemsida
Kontakt:
NYCKELVIKSSKOLAN
Konst, konsthantverk, arkitektur och design
Box 1094, 181 22 Lidingö
Tel 08-544 81 502
BILD: Keramisk skulptur av Lina Larsson som knyter an till platsen Slussen och ställdes ut på Stockholms Stadsmuseum i januari-februari 2014. Foto: Martin Josefsson.

Formakademin
Formakademin i Lidköping AB, som är ett branschägt utbildningsbolag, erbjuder yrkesutbildning inom ramen för Yrkeshögskolans konst- och kulturutbildningar. Utbildningar bedrivs idag för keramiker, designmodellörer och mönsterdesigners. Skolan har tillstånd och bidrag från Yrkeshögskolemyndigheten vilket garanterar kvalitet och uppföljning. Studenter på skolan har därmed rätt till studiestöd från CSN.
Skolan startades 1988 av formgivaren Carl-Harry Stålhane och keramikern Kent Ericsson. Båda hade ett förflutet inom Rörstrands. Industriarvet präglar utbildningen och är därför en av landets främsta utbildare när det gäller serieframställd keramik. Skolan finns numera i en del av Rörstrands tidigare fabriksfastigheter, som numera till del är ett kultur- och designcenter.
Kontakt:
Formakademin i Lidköping AB
Fabriksgatan 4, 53130 Lidköping
Telefon: 0510 – 248 00
E-post: info@formakademin.se

Konstfack
Konstfack är en högskola för konst, design och konsthantverk. Här utbildas studenter i kandidat- och masterprogram, lärarutbildning och fristående kurser. Konstfack har sannolikt de mest välutrustade verkstäderna av alla konstnärlig högskolor i Europa, mycket kvalificerade och engagerade lärare och inte minst, här går 900 fantastiska studenter som kan bli dina framtida kollegor.
Kandidatprogrammet Keramik & Glas på Konstfack ger grundläggande kunskaper för att verka som yrkesverksam inom området. Utbildningen binder samman teori och praktik och genomsyras av att du uppmuntras till självständigt skapande och kritiskt tänkande. Med lera och glas som bas eftersträvar vi dialog med vår omvärld.
Kontakt:
Besöksadress: LM Ericssons väg 14 (Se karta)
Tunnelbanestation: Telefonplan (Tidtabeller finns hos SL)
Telefon: 08-450 41 00 (vxl)
Bild: Hironori Tsukue
Här ger vi plats för skolor, studieförbund och andra keramikutbildningar som kortfattat vill presentera sin verksamhet.
Vill du att din skola eller cirkel ska synas här? – Gör så här
Skriv en kort presentatation av verksamheten på din skola eller i din studiecirkel. Berätta vad ni gör, hur ni jobbar och annat som kan vara av intresse för andra. Bifoga gärna en bild. Skriv kort, tydligt och berättande och använd max 70 ord. (För både text och bild förhåller vi oss rätten att redigera och att använda fritt enligt CC-licens)
E-posta text + bild till: jorgen.stigberg@folkbildning.net

Edelviks folkhögskola
På vår konstutbildning får du grunderna inom det konstnärliga området. Här ges lika delar keramik, textil och bild, som kompletteras med foto och konsthistoriestudier. I keramikverkstaden arbetar vi med både brukskeramik och skulptur. Du använder olika leror, gips och blandmaterial. Du lär dig grundläggande formningstekniker som tumning, kavling, drejning, skulptur, och att arbeta med gipsformar. Du får kunskaper om olika dekormetoder i engober, under-och påglasyrfärger och glasyrer, och utvecklas genom egna experiment. Vi bränner för det mesta i våra elektriska ugnar. Men här får du också chansen att prova på andra bränningsmetoder som t ex svartbränning och Raku. Tyngdpunkten ligger på de grundläggande kunskaperna, arbetsprocessen och det egna uttrycket.
Konstutbildningen på Edelvik är 1-3 årig. Studierna bedrivs på heltid. På Edelvik finns också en konstverkstad på deltid, med studier två dagar i veckan.
Kontakt:
Edelviks folkhögskola
Skelleftevägen 1 937 32 Burträsk
Telefon: 0914-795 100
E-post: info@edelvik.se